c826c5e1-8086-45e0-9801-ab874bb31875Motto:
“Tyyneyttä hyväksyä ne asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita, joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.” Tyyneysrukous (Serenity Prayer)

Keksijän paikka

Kun keksijämentaliteetti kohtaa nk. välttämättömän pahan, suhtautuminen siihen poikkeaa normaalista. Mukinan sijasta välttämätön paha herättää uteliaisuuden: miksi tämä on juuri näin, miksi se ei voi olla toisin? Keksijä ottaa todesta vain lauseen, jonka mukaan verot ja kuolema ovat välttämättömiä, eikä niele sitäkään aivan purematta.

Otetaan kuvitteellinen esimerkki elävästä elämästä. Isoisä ja tyttärentytär kokevat talvella ongelmia liukuesteidensä kanssa. Kerran he sitten osuvat yhteen tavaratalon ovella ja vaihtavat kokemuksia jaloissaan olevista liukuesteistä. Ennen siirtymistä sisätiloihin papan pitää istahtaa irrottamaan liukuesteet jalastaan ja tyttärentytärkin istuuu vierelle kääntämään tukevapohjaisiin kenkiinsä integroidut nastat nurin. ”Nämä ovat vaarallisia portaissa,” toteaa pappa, ”minkä lisäksi ne vahingoittavat kaupan lattioita. Siksi niitä on kielletty käyttämästä sisällä.” Tyttö, joka käyttää samanlaisia irrotettavia liukuesteitä jakaessaan opiskelun ohessa lehtiä, nyökkää: ”Sitä paitsi kun jo yhdellä jakopiirillä saattaa olla parikymmentä rappua, liukuesteiden jatkuva irrotus ja kiinnitys vie liikaa aikaa. Ulkona on liukasta ja niitä pitää käyttää, mutta portaita laskeutuessa pitää sitten varoa toden teolla. Nämä nastakengät ovat puolestaan liian kömpelöt jakelutyössä käytettäviksi, eikä niiden nastoja voi tietenkään kääntää lennossa.”

Kumpikin kokee tilanteen välttämättömäksi pahaksi, joka pitää vain hyväksyä. Mutta molemmat toivovat laitetta, jossa keveys ja irrotettavuus yhdistyvät mekanismiin, joka sallii nastojen kääntämisen esiin ja piiloon nopeasti, ihannetapauksessa jopa ilman käsiä. Ja kuinka ollakaan, tällaisia laitteita on jo kehitelty ja patentoitu maailmalla viimeisten sadan vuoden mittaan puolen tusinaa. Kukaan ei vain ole kuullut niistä, koska ne eivät ole edenneet tuotantoon saakka. Lyhyt patenttikartoitus kertoo tärkeimmät syyt: liikaa osia, liian suuret kustannukset.

Käyttäjäystävällinen liukueste

Uusin ja tällä kertaa tuotantoon asti päässyt liukuestekeksintö ratkaisee nyt papan, tyttärentyttären ja monen muun ongelmat. Siinä hyödynnetään uusia muovisekoituksia, joiden ansiosta kaikki ne ominaisuudet, joille aiemmissa keksinnöissä tehtiin oma osa, voidaan yhdistää kustannustehokkaasti. Niinpä laite koostuu vain kolmesta osasta ja kiinnityshihnasta. Patentoitu mekanismi tuplaa nasta-alustan liikematkan, mikä näkyy laitteen ohuudessa. Mekanismin käyttö tapahtuu kantapään taakse sijoitettua nuppia kääntämällä ja pienen harjoittelun jälkeen sen voi tehdä toisella kengällä, lähes lennossa, kumartelematta ja ilman käsiä.

Lisäero aiempiin liukuesteisiin on sekin, ettei koko liukuestettä tarvitse heittää pois sen vioittuessa, saati hankkia tilalle kokonaista uutta paria. Jokainen osa voidaan näet korvata erikseen. Kuluttajan tarvitsee siten ostaa vain yksi pari, minkä jälkeen riittää, että liukuesteen vioittuessa kyseinen osa vaihdetaan uuteen. Parin hinnaksi arvioidaan 45 € ja kunkin vaihto-osan hinnaksi 10 €. Koska kumi- ja muoviosat eivät liukuesteiden normaalikäytössä kulu ja väsy juuri lainkaan, laite on käyttövuosiinsa nähden selvästi edullisempi kuin halvemmat kilpailijansa. Laitteen rakenne sallii lisäksi käyttää huomattavasti kilpailijoita yksinkertaisempia ja edullisempia teräsnastoja, koska osa nastoilta vaadituista ominaisuuksista on voitu integroida muoviin.

Alun perin jakeluammattilaisten tarpeisiin kehitetyn keksinnön patentoi tamperelainen tmi Tamkosmo, joka on suunnitellut ja valmistanut jakajatarvikkeita varhaisjakeluyrityksille vuodesta 2010. Liukuesteen valmistusta ja myyntiä varten perustettiin vuonna 2018 I-Switch Oy. Tuotteen nimeksi tuli ammattilaistaustaa muistaen ProClaw.

Tuotteen kehitystyö ja 3D-mallinnus on tapahtunut tiiviissä yhteistyössä oululaisen Conseptas Oy:n kanssa. Matkat Tampereelta Ouluun maksoivat itsensä takaisin tiiviissä palavereissa, joissa muutaman tunnin työllä edistyttiin saman verran kuin väliviikkoina. (Kiitos Pirkka, Markus, Juha ja Kari.) Uuden tuotteen kohdalla mikään ei ollut itsestään selvää, mutta lopputulokseen päästiin vain neljän testiversion kautta. Aikaa vierähti puolitoista vuotta, joskin osa siitä kului rahoituksen hankinnassa.

Ismo Koskinen
I-Switch Oy, Tampere
ismo.koskinen@i-switch-fi.com