_mg_8473

Mitä mekaniikkasuunnittelija oikeastaan tekee? Tähän kysymykseen törmää yllättävän usein kertoessaan mitä työkseen tekee. Näin vasta koulunpenkiltä tulleenakin voi sanoa, että vaikka koulutus on ollut hyvää ja antanut valmiudet tehtävästä selviytymiseen, on työelämässä yllättynyt siitä, kuinka paljon tähän tehtävään oikeastaan liittyy.

Jos asiasta haluaisi kirjoittaa yleistyksen, mekaniikkasuunnittelija on henkilö joka keksii kuinka jonkin idean toiminnallisuus saadaan toteutettua fyysisenä tuotteena mahdollisimman hyvin. Eli jos haluaisit kehittää tuotteen, jossa herätyskellosi keittää sinulle aamukahvit ja paahtaa samalla paahtoleivän, mekaniikkasuunnittelija miettii kuinka tämä kannattaisi toteuttaa ja tekee ne fyysiset ratkaisut joilla saadaan aikaan tämä toteuttava tuote – Kuinka se valmistetaan ja millaisista osista.
Kuitenkin tuo yleistys on hiukan huono kertomaan kaikkea mekaniikkasuunnittelijan työstä. Jos asiassa mennään tarpeeksi syvälle tasolle, suunnittelija miettii ruuvien kokoa ja optimoi osia mahdollisimman halvaksi valmistaa. Hän piirtää kuvat joiden perusteella valmistaja osaa tehdä tuotteen. Hän siis yrittää miettiä ottaa huomioon kaiken, mitä idean valmiiksi tuotteeksi siirtäminen vaatii.

Onneksi tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä yksin. Mekaniikkasuunnittelijalla on usein, ellei jopa aina, tukenaan elektroniikkasuunnittelija ja usein myös muotoilija, jotka auttavat idean konkretisoinnissa. Yhdessä kaikki suunnittelijat miettivät miten tuotteeseen saadaan kaikki sen vaatima elektroniikka mahdutettua, ja millaisia ratkaisuja sen käytettävyys vaatii. Muotoilija taas pyrkii tekemään tuotteesta vieläpä haluttavan näköisen. Kaiken tämän tuloksena saadaan ideasta konkreettinen valmistukseen kelpaava tuote, jota mekaniikkasuunnittelija pyrkii vielä optimoimaan mahdollisimman halvaksi.
Hyvän mekaniikkasuunnittelun lopputuloksena on kustannustehokkaasti valmistettu tuote sarjakokoon sopivilla valmistusmenetelmillä.

Tämän artikkelin kirjoittaja Pirkka Lepola toimii mekaniikkasuunnittelijana Conseptas Oy:ssä. Jos sinusta tuntuu, että tarvitset avuksesi ammattitaitoista mekaniikkasuunnittelijaa, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Katsotaan yhdessä avuksesi juuri sopiva suunnittelija.