Kilpailu on nykyään erittäin kovaa uusissa tuotteissa. Tällöin on vaikea erottautua muista. Siksi on tärkeää, että myös muotoilu on otettu huomioon tuotteen mekaniikkasuunnittelun lähtiessä liikkeelle. Hyvännäköinen ja ergonominen tuote jää mieleen ja nostaa tuotteen arvoa. Jos törmäät kaupassa kahden eri valmistajan samanhintaiseen tuotteeseen samoilla ominaisuuksilla, mutta toinen miellyttää enemmän silmää, valinta ei ole silloin vaikeaa.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että pelkkä hyvä muotoilukaan ei riitä jos tuotteesta puuttuu jokin pieni yksityiskohta – huipputuote saattaa tuottaa pettymyksen. Hyvin onnistuneessa tuotteessa jokaisella muodolla on merkityksensä. Haasteena on monesti se, että tuotteen tilavuus pitäisi saada optimoida pieneksi ja samalla saada siihen omanlainen muotokieli. Muotokieli on vielä erilainen eri maissa. Eurooppalaista ei välttämättä miellytä kiinalainen muotoilu ja päinvastoin. Varmaan siksi esim. Toyota ja Kia ovat hankkineet muotoiluosaamista Euroopasta ja menestyneet autojen myynnissä.

Muotoilu myös muuttuu jatkuvasti. Esim. autoissa muuttuu tyylisuunta muutaman vuoden välein ja valmistajat kopioivat ideoita toisiltaan. Autojen ominaisuudet ovat melko lähellä toisiaan, joten valintaperusteena on monesti tunne (mikä miellyttää silmää). 90-luvun autot taas näyttävät jo vanhanaikaisilta.